Årets Narkotikasökhund- Holländare!

OM nu någon mot förmodan har missat att årets narkotikasökhund är en holländare så måste jag ju berätta om det här.


Mira och matte har tillsammans hittat narkotika för 156 miljoner kroner.
LÄs gärna mer HÄR

Mira har utbildats på hundskolan i Sollefteå, hon är förmodligen en sk KNPV-hund utan stamtavla . Vet att man importerat sådana vid flertalet tillfällen till Sollefteå.

Fler nyheter under denna länk Newsdesk

Så GRATTIS till Matte , Mira och tullverket!

Spårövningar

Idag har vi varit t och spårat, (fler bilder i Galleriet)

Aagje fick ett extremt tufft spår, en kort uppstart på gräs och sedan bara asfalt, upp på bänkar och en massa klurigheter.
Det var helt klart FÖR svårt för henne så jag fick hjälpa henne lite grand emellanåt. Men hon var jätteduktig ändå.


Jäger fick också en uppstart på gräs och sedan ett par övergångar med asfalt, han jobbade fantastiskt fint idag. På slutet fick vi möte av en kille som kom gående i stort sett i spåret och då tappade han fokus en stund, han fortsatte spåra men man såg att det snurrade lite i pärat på honom och han kom av sig och fick leta en stund innan han fick fäste igen.Hector fick också spåra, han är lite mer lättstörd än vad de andra två är, han är motiverad och vill spåra men störs ut lite grand emellanåt. Hector fick ett spår i serpentiner ömsom på gräs ömsom på grus, gruset var en aning besvärligt för honom men han skötte sig bra ändå.Och så avslutar vi med en bild på hundarna häromdagen när det var kallt, snö och sol


Tack för Babelfish!

Kan ju lugnt säga att det har varit mer än besvärligt att kommunicera med Eva i Tjeckien! Man skriver ett mail och två veckor senare kommer ett svar..då har hon fått skicka iväg det på översättning..valpar växer fort och med takten på vår kommunikation så fick jag smärre panik! Det är ju en del procedurer hon som uppfödare måste göra innan jag kan hämta valpen....men så kom jag på ! Pavel & Mila! De har ju hälsat på hos mig (de har fött upp mormor till valparna och Mormor till Gunnel) (Belis Magbeth king) Så sagt och gjort..nmailade dom och fick svar på tre dagar!
 Visserligen på Tyska men det harjag läst i tre år så jag förstår Tyska och kan göra mig hjälpligt förstådd....
Men tack gode gud för Babelfish!

När man skall översätta en massa från Jordbruksverket är denna sida oumbärlig! Det fungerar fantastisk bra, visserligen så kan jag se att vissa ord inte hamnar grammatiskt i rätt ordning, men det kan jag åtgärda själv:)

Nåväl, Pavel och Mila skickade en massa bilder på valparna..här är ett smakprov!


Så förhopningsvis bär det av till Tjeckien inom en snar framtid.

Hundar på vift och tidiga mornar suger, TRETTONHELGEN!

Igår när jag kom hem från jobbet var hundarna märkbart lugna, de lyfte knappt på huvudet när jag kom in...svaret kom ganska snart...dottern i huset hade släppt ut dom i rädgården, och glömt dom där!


MYCKET senare kom ett telefonsamtal att hundarna var ute och sprang, så Maja hade gått ut och ropat..jodå de kom springande från badets parkering....undrar HUR länge de var ute? Med tanke på att de låg som klubbade oxar hela kvällen måste det varit en bra stund....och mycket spänning....Staketet in till grannen är för lågt så de kan hoppa över där om man inte passar dom....jag var nervös hela kvällen att någon skulle ringa med ihjälbitet marsvin, söndertrasad kanin, trebent katt , tilltufsad hund eller värst av allt att någon människa blivit biten.....

Jo mina hundar är jättetrevliga, famförallt i mitt sällskap...själva och två så blir de inte så roliga...då kan vi prata om rovdjur!

Minns så väl när jag hade min weimaraner och min schäfer, jag och syrran skulle ta en promenad med hundarna, Dessa två hanar fullkomligt hatade varandra, de kunde endas existera i samma rum om jag var med och höll stenkoll...du ligger där och du ligger där och fan ta er om ni bråkar....på promenad sprang dom lösa och ignorerade varandra. Då bodde vi på landet i Sjöbo (en dag ska jag scanna in och lägga ut bilder på vår skånelänga, mina galopphästar mm mm) så jag och syrran knatar upp i skogen..rätt som det är går det upp en hare och Max & Kogai jagar efter, en och en kunde jag få stopp på dom men bägge.....näää, jag bara sa till syrran, titta bort om du är känslig....

Snacka om två ärkerivaler som visade sin rovdjurssida...vilket samarbete, de drev, vallade och tillsammans fångade de haren....jo där stod de dessa två antagonister som kunde slåss på liv och död med en harpalt i munnen....bägge med samma hare!!! MEN...ett knyck åt varsitt håll och haren delades i två delar (ööööööööööörrrkkkk)

Sedan censurerar vi vad som hände med de två huliganerna....glömmer dock aldrig hur dessa två så snyggt samarbetade och visade upp att det faktiskt ÄR ett rovdjur vi har innanför våra väggar....


Tidiga mornar suger!! Kl ringer 04.45, jag snooozar til 05 sedan paltar jag på mig och vacklar ut i hallen, fipplar mjed skor och jacka och tar sedan de två stora med mig på en morgonrunda, inte så lång...15-20 min men så de får rasta av sig ordentligt....min biologiska klocka och min kropp skriiiiiiiiker *GÅ OCH LÄGG DIG*

Jag har ALDRIG varit en morgonmänniska, tror att sånt är medfött, antingen gillar man tidiga mornar och är kvällstrött eller så tvärtom....jag är tvärtom! Skulle gärna sova till 7.30-8.00 och vara uppe till 24.00 som det är nu måste man ju isäng vid 22.00 ???????


****************************************************
 
Tänkte påmnna om trettonhelgen..3-5 Januari .Har nu hittat ridhus men det kostar  att hyra så jag måste veta hur många som kommer så jag kan räkna ut vad vi ska betala per skalle och samtidigt boka.

Ni som INTE fått inbjudan på mail är välkomna att höra av er ändå.  Jag sätter upp alla namn på en lista så får vi se vad som händer

*******************************************************

Till Frida lägret nu i December är platserna fulla MED hund, men man kan fortfarande delta UTAN hund (vilket jag skall göra:) Att bara lyssna och se hur hon jobbar ger MASSOR!!!!

500:- för två dagar med frukost och lättare Lunch

Anmäl snarast!

****************************************************************
GRATTIS TILL VALPARNA

Nu har IPO III Vixax D´Nala fått sina valpar, åtta stycken! 4 gula och 4 randiga
Mer bilder HÄR

Kennel Herdeschmiede

Besök i skyddsgruppen och hur står det egentligen till med hundsverige?

Igårkväll hälsade vi på Malmö skyddsgrupp när de tränade i Revinge. Jäger skötte sig MYCKET bra.
Man märker att man har tränat på alla möjliga konstiga miljöer...men "vanlig" hundträning är han inte van vid, dessutom i mörker....*hua* Människorna var inte så intressanta  men å andra sidan har han ju ingen förväntan på något.

Jag körde mycket följa övningar med godis, sitta ligga, sitta kvar . HAn är väldigt fokuserad, han är jättedriven av näring men är givetis  ganska lugn och låg i drift när man kör med näring.

Så jag  lekte och kampade emellanåt långa stunder Kampen blir bättre och bättre, nu får man börja fundera på hur den skall bli som JAG vill ha den, dvs mindre tugg och rusk.  Har ett riktigt bra skinn på snöre som jag kampar med samt en boll som har en tross igenom sig, den har varit bra för att få upp intresse för  både boll och ´kamp:)

Nåväl, Jäger skötte sig som sagt superbra hela kvällen, vi var också uppe på vinden i mörket, trappan upp var inte så kul,men upp kom vi ...sedan gick vi omkring i mörkret och "bara fanns till" Hans nyfikenhet är bra och jag tycker han skötte sig kanon med tanke på att han inte är sex månader ens. Sedan tände jag lampan och då var det full fart runt överallt:)

Han är inte så tokig den lille :)

Nu till Hundcoachen....kolla in diskussionerna HÄR 


Man blir ta mig tusan mörkrädd!! Men nog sjutton hade jag rätt iallafall Harley var uppfödd av en människa som kan skvatt och inget om hundar, oreggad, och hans uppfödare är med och diskuterar...herregud, om majoriteten av hundägare i SVerige dyrkar Ceasar Milan och hatar Fredde Sten för att Fredde är en djurplågare....ja jösses..jag blir mållös...

Jag kan inte med orde beskriva hur dålig hundkunskap majoriteten har, och inte vill man ta till sig heller...

Nä , Fredde är aggressiv mot hundarna och provocerar fram angreppen, Harley hade INTE behövt avlivas han hade blivit en bra familjehund, och Zorro i gårdagens program var det såååå synd om....

Kan folk inte LÄSA hund? Kan folk inte se hur det lyser av beundran i ögonen på hundarna, hur de med glädje hade lämnat allt och trollbundet följt honom till världens ände....ÄNTLIGEN har de fått en idol, någon att se upp till att följa  som tagit över deras jobbiga vaktroll....fattar inte folk att hundarna inte MÅR BRA av att göra utfall, gå omkring med en inre stress  och oro som ÄGAREN orsakar genom att inte avlasta sin hund...eftersom ägaren inte kan ta på sig en klar ledarroll så måste hunden kliva in...och HUNDEN kan ju inte styra upp världen så som HUNDEN vill ha den enligt SINA instinkter och drifter...det är vårt samhälle alldeles för komplicerat för, alltså får hunden en massa (enligt oss) felbeteenden...frustration, aggression..och det stämmer så väl som Fredde säger...ägaren tycker mindre och mindre om sin hund, den blir jobbigare och jobbigare och försöker göra "sitt jobb" bättre och bättre, vakta, bita, bråka mer och mer....

Hundarna som Fredde går in och "plattar" till och visar att "nu lille vän kan du koppla av, jag tar hand om världen åt dig"
Man kan riktigt se hur de andas ut och slappnar av, och vid åtföljande möten med andra hundar ser man hur hundarna blir mer och mer avspända när husse/mate går in och styr upp världen åt dom!


Och så avslutar vi med kalas! Jag har blivit "ingift" i en familj som har barnkalas ända upp i vuxen ålder *suck*
Ja ja, alla är vi olika, och mitt sätt är inte det enda rätta, jag är bara trött och grinig så här på morgonkvisten.
Ingenting är bra .....


 
GRATTIS LILLA MY 

  
Så har Jagger hittat ut på nätet

Fick ett mail av Malin idag, hon har börjat blogga.

Kolla HÄRHan är såååå lik sin mamma, har inte sett honom sedan i somras men på bilden ser han ju nästan silver ut:)

Spår i tätort

Stoppade in Jäger i bilen och körde ner på konsum, mitt i lördagshandlingen:)
Det finns en gräsmatta i mitten av Parkeringen, så jag parkerade bilen så Jäger såg att jag gick ut spåret.
Det var många som hade gått över gräsmattan och det var bra, då kunde han inte se mina fotspår bland alla de andra.

Jag lade näring i nästan varje steg och avslutade som vanligt med extra gottigott-gott i matskålen, det belv en rund cirkel så jag kom tillbaka till startpunkten igen:)

Det märks att han vet vad vi ska göra nu, han har hjälp av att han ser mig givetvis, och hade jag inte låtit honom se att jag gick ut spåret hade det kanske inte gått lika bra...men fan vad duktig han är!
Jag tog ut honom ur bilen och gick en sväng på parkeringen så han skulle få se sig om, det var ju mycket folk, bilar, kundvagnar, änder och fastbundna hundar som skällde...men Jäger brydde sig inte för fem öre....

Han var fult fokuserad på vad han skulle göra, dock är han för ivrig så han går över korvbitar och använder lite för mycket muskler...så jag får hitta godis som han verkligen vill ha  och kanske minska på det gottiga på slutet....

Men jag är såååååå nöjd med "lillkillen" VI mötte tom en människa två meter från spåret på gräsmattan, tror inte han märkte det en gång....för övrigt så vad det full rulle runtomkring oss.....men han gick som i en egen bubbla med full koncentration....Jippieeee:)

Mindre nöjd är jag med att han tycks ha bestämt sig för att  Angelica är en "ful fisk man ska akta sig för"
Det finns EN person som Jäger hela tiden väldigt tydligt varit osäker och en aning förbannad på..och det är en av mina bästa kompisar Angelica!! Det är sååååååååå jäkla tråkigt!
PÅ någotvis så passar inte galoscherna...och jag skäms å min hunds vägar, varför ska han välja ut en människa som JAG tycker så ofantligt mycket om???

Framförallt så betyder det mycket för mig att Angelica tycker om min hund! (vilket hon givetvis inte kan göra med den attityden han lägger upp)

Att andra/främmande människor inte passar ihop med min hund eller kanske har åsikter om honom och hans sätt att vara, det kan man skita i...men man vill ju att ens närmaste skall komma överens med och gilla ens hund...

Förhoppningsvis kan det släppa den dagen vi går ut och tränar tilsammans, leker och busar, lite sökövningar, budföring och sånt.

Trevlig helg på er allihop:)

IPO III Vixax D´Nala snart valpar och en liten påminnelse till HH-vänner

Agjes dotter är parad med Boris (samma hund som är pappa till våra senaste valpar) Hon kommer nog valpa när som helst, titta på hennes hemsida
IPO III Vixax D´NalaSå finns det intresse för en liten HH- valp därute så kan jag hjälpa till att ta hem den.
Det är ju nästan samma kombination som jag själv gjorde.

Gabi pratar lite engelska om man tvingar henne.
Ville också påminna alla HH-vänner därute att det är Holländarträff i Belgien i pingst i år igen
Kolla in de föregående åren:)  Vi brukar ha jättekul, det hade varit såååå roligt om det kunde hänga med NÅGON mer HH från Sverige någon gång:)

RIX Morronzoo full fart mot helgen! Och en ortsgrupp i förfall

Jag har verkligen blivit beroende...jag har Rix som bakgrundsbild på datorn, jag har Morronzoo som väckningssignal , en Gert som vrålar i örat varje morgon...och så fort de börjar kl 06.00 så är radion på.

Är jag hemma så slår jag på TV´n och tittar på dom också....fy sjutton vilket bra program!

De har så bra och ntressanta gäster och spånar sådär lagom  tyvärr blir programmen bara sämre och sämre allteftersom dagen lider, tidigare hade dom en supertrevlig kille som körde eftermiddagarna med Sofia Wistam (tror han hette Micke) det var lika bra som MorronZoo, men nu kör någon Erik & ALex och det är som att lyssna på två barnungar ...de är så vedervärdigt tramsiga och låter som någon "wannabee" stockholms-närradio-superduper-tekno-pratare..tillgjorda till tusen. Usch!! Ni förstör mina eftermiddagar!
Tillbaka med Micke & Sofia!!

Så på vägen hem från jobb blir det ljudbok istället för radio.

Idag är jag hemma på morgonen för Maja ska till doktorn, hon har gått ner lite för mycket i vikt det sista. Vi har tagit en uppsjö prover och idag får vi resultaten:..

Så idag har  jag har tittat på Morronzoo på TV, Bodils minicirkus var där. En gås som räknade, en gris som apporterade och en kakadua som balanserade...kul!Imorgon kommer Mari och visar upp sin nya Puma, ska bli kul! ANnars blir det trädgårdsstädning (om det kan sluta regna någon gång!!!!) Lite spår med Jäger & Aagje skall också hinnas med...

Skall lägga spår mitt i byn vid  konsums parkering,det finns några gräsmattor där. Annars tror jag på att introducera hårda spår och mycket störning så fort som möjligt. Då blir det naturligt...Jäger är ju så näringsdriven dessutom så det är lätt att få honom att fokusera på det han gör.

Jag har tyvärr fått återbud på ridhuset jag skulle hyra, en missuppfattning om tid etc*grrrr mutter mutter*

Lotta Olavi har lovat hjälpa mig leta nytt ridhus, apropå Lotta....hon var ju ordförande på
OG Sturup, vilken eldsjäl! Hon ordnade läger, instruktörer, hon fixade i köket och engagerade sig i kurser och annat.
Var intresserad av att köra annat på klubben än bara IPO
Lotta är duktig på hund och mycket driven....

TRor ni inte att övriga styrelsen (bestående av en hop med betongklumpar ) Skällde ut henne för att hon hyrde ut stugan och planen till mig?  Det hette att hon och jag skulle ta över STurup och göra det till en privat klubb!!!!!!!!!!!....hon hyrde ut för mycket! (4 ggr på ett år?????)

Ja herregud när man hörde hur tongångarna gick.....Ordförande nu är en liten (tvärhand hög) rynkig man .
Hur fan kan han förresten hålla kurser????
Har man INGEN självkritik?? Jodå han har ju gudbevars efter fyra års träning lyckats få en IPO etta på hundskrället  sitt. Men jag har hört och sett honom träna och instruera....vojne vojne....

Överlag så finns det inga tävlingsekipage därute...klart att de inte vill att Lotta skall ta dit bra figuranter, då kan de ju få höra sanningen om sina koftor.... 13 stycken har lämnat efter Lotta....det kanske bara blir ordförande och några betongklumpar kvar...ja ja, då läggs verksamheten snart ner...

Jag blir så jäkla förbannad när men ser hur en driftig kompetent tjej som får fart på en klubb ordnar läger, och träningar och verkligen brinner för det hon gör ska drivas iväg av ett gäng bakåtsträvare med utställningskoftor....fan att jag betalade medlemsavgift!

Nä nu skall Lotta försöka dra igång en underavdelning till Belgarklubben och jag önskar henne all lycka och blir gärna medlem där istället.

Råttan är ännu inte fast! Den undviker alla fällor och rör inte råttgiftet.....jäkla skit!


Hundarna Irma & Jäger

Irmas husse bloggar flitigt, alltid lika underhållande att läsa, det här med bloggandet förresten...jag har upptäckt att jag har full koll på vad mina vänner och bekanta gör genom att bara skumma igenom deras bloggar då och då....vilket gör att man inte ringer eller mailar...man vet ju vad som hänt ändå....så det är minsann inte BARA bra med bloggeriet....
Nåväl Irma  eller Java som hon heter i stamtavlan är den tik som jag egentligen BORDE ha behållit själv, hon var otroligt stabil, social och hade ändå resurser.  Avelsmässigt tror jag att Irma är den bättre av tikarna.
Men så föll jag ju för Jazza...hjärtat fick besluta....och ni som följt bloggen vet att jag inte hittade någon tillräckligt "bra" valpköpare till Jäger och därför valde att släppa Jazza.

Med facit i hand gjorde jag helt rätt, Jazza växer mentalt hos Annica och kan Annica bara styra upp och samla ihop yrvädret så blir det en kanontrevlig hund!

Tillbaka till Irma & Jäger...bägge har under en tid varit ganska loja och lågtempererade, inte mycket till föremålsintresse men destu större näringsdrift...inget kampande eller busande.

Jäger är ju stor och har vuxit fort så hans energi har gått åt att bara knalla runt, Irma har nog också vuxit även om hon inte är lika stor som Jäger....men nu är tänderna skiftade och den sista veckan /veckorna så har åtminstone Jäger tagit några rejäla kliv framåt, det bärs på saker, tuggas på saker, det hoppas , skuttas och leks, han far omkring som en bulldozer helt hämningslöst....vad jag läst om Irma så är det en snarlik utveckling...jag tror att Jäger & Irma är ganska lika varandra och utvecklas ungefär likadant.
Dock är Jäger mer allvarlig och har mer integritet än vad Irma verkar ha (positivt!)...Jag tror Irma i dagsläget har mer dådkraft och är en allmänt tryggare individ.

Jäger är en aning försiktig ännu när det gäller att vara ute och gå i mörker. Han är inte så förtjust i människor just nu eftersom de flesta  ser lite halvkonstiga ut ,,,,påbylsade med stora mössor, och halsdukar virade runt ansiktet, bylsiga  jackor, och framåtlutande gång i snålblåst och regn.

Det är fortfarande inga som helst problem med barn och ungdomar som kommer och går härhemma, han hälsar, viftar på svansen och blir glad och låter sig klappas om.... så länge ingen tar tag i honom och försöker tvinga sig på närgången kontakt, det har jag märkt att då mullras det i bröstkorgen och han blir inte så go...

Så det skall tränas hantering med förnuftiga människor som är hundvana. Som inte går för långt men som heller inte backar om det mullras lite.

Vad jag aldrig har förstått är folk som låter kreti och pleti hantera och lyfta i sina valpar, och om valparna svarar upp så ska kreti och pleti korrigera beteendet, genom at ruska runt och ifrågasätta  vad hunden håller på med.??? VARFÖR?

Min hund är inte allas klappehund, den kommer att få lära sig att hanteras med tiden, inför MH och vetrinärer, ev utställningar mm men har jag inget problem med hanteringen så lär jag ju SKAPA ett om jag låter en massa folk korrigera min hund...tror fan att hunden förväntar sig strid när det kommer till hantering sedan...

Nä ju mer positiv hanteringen blir under uppväxten, och sedan lägger man på ett  krav när hunden uppnåt mognad så kommer den att finna sig i att hanteras när jag säger att den ska göra det och tom uppleva det som ok.

Vi har diskuterat mycket valpfostran jag och några kompisar och det är så olika som man tänker...
Min erfarenhet är att ju hårdare hund destu mjukare metoder, ju mer man bråkar och härjar och korrigerar destu självständigare blir hunden och den kommer till sist att ta avstånd från en...den rör sig längre och längre bort på promenaden , och stänger av att matte/husse är med...

Då skulle jag hellre göra övningarna så lätta  så att jag alltid kunde belöna mer än korrigera....och inte ta strid om allt.

Några  anser att man skall böja det som krokigt skall bli i tid ,och tror mer på att utsätta valpen för 1000 störningar och miljöer och passar på att påverka/korrigera  den när den är liten..... att det är bättre att ta konflikterna då än senare när den kanske blivit större och självständigare....

Tja, man får väl göra det som passar en, samt att man tittar på vilken typ av hund man har...Jäger är vek, lättpåverkad,  och mattebunden, minns Kobra som vi hade...en betydligt hårdare och mer självständig hund " Kan själv" var hennes motto....Nåväl nu flummar jag ut i periferin....Irma & Jäger ÄR lika till mångt och mycket...om än inte till utseendet:)

Läs mer om Irma i Olas blogg...länk finns till vänster:)

Jazza & Jaga

Två tikar som har det toppen hos sina mattar, Jazza kallas numer för "Pluttan" (jag tror jag dööööör) *ha ha ha*
Jazzas paraboler är gigantiska:)Jaga , vilken härlig bild!


Och JAzza med parabolerna:)

TRETTONHELGSTRÄNING

I år blir den traditionsenliga Trettonhelgsträningen  i ett  Ridhus utanför Veberöd.

Ridhuset ligger mitt i skogen så det finns både sök och uppletande möjligheter.

Som vanligt träffas vi bara och tränar ihop , är osäker på om vi får besök av några figuranter, jag hoppas att Jonas & Emma dyker upp, Nygifta och romantiska..*sluta hångla vid matbordet* *skrattar* Glenn & Mia brukar ju vara med, liksom Janne & Jonas...så vi får väl se.


Vi har övernattningsplatser och vi lägger ihop till mat & frukost som vanligt..

Skulle tippa på en tvåhundring per skalle beroende på vad hyran för ridhuset blir och hur många som kommer.


I år ligger trettonhelgen på en tisdag, (6/1)vilket innebär att många tar måndagen den 5 /1 ledigt

Så vi kan köra Lördag den 3/1 till måndag den 5/1


Som vanligt anmäl till mig på mail(enklast)

Hoppas vi blir många Holländare  mitt bland malle-ligan


Jag skall försöka maila ut en inbjudan till er alla, men skriver ändå här  redan nu så ni kan planera.


OM alla nya vänner och valpköpare dyker upp tillsammans med "gamlingarna" då blir vi MÅNGA!


Skall bli jättekul!!!


Har jag tur

Så kommer det hem en valp efter den här fina tiken....


Morfar till valpen blir Xjules och pappa är en polishund.
Vi avvaktar besked från jordbruksverket.

Apropå jordbruksverket så är det någon trevlig människa därute som ringt in och anmält att jag har sex sex-veckorsvalpar från Belgien???? Ja människor är inte kloka....
Tänk att ha så lite att göra så man sitter och ringer runt och falsk-anmäler folk , måste vara en mycket liten och osäker människa.

För övrigt så återigen gillar jag hundcoachen Fredde, han framstår ( i programmet) kanske inte så jättepedagogisk, men vem vet hur mycket man har klippt bort när han pratat med familjerna?

Hanteringen av hundar är precis min smak, och avlivningen av Harley var rätt.
Gud vad skönt att äntligen TV visar upp hundar som har rejäla resurser och där det inte styr rätt...där kan IMMI´sarna ÄNTLIGEN få se att det inte går att bara ignorera fel och förstärka rätt beteende...nästa program var tydligen en rottis till...
skall äntligen svenska folket få upp ögonen på att rottisen INTE är en sällskapshund....

Det har ju fullkomligt exploderat med rottisar de sista åren...företrädelsevis små blonda nätta flickor  vandrandes omkring med stora hanar som går omkring med svanstippen mellan öronen och mullrar " Han pratar bara" " det gör rottisar"
Jo kyss mig i ars---et!
Eller unga kulturberikare som tror att det är en penisförlängare...gärna blanda lite rottis och pit-bull också...det är den ultimata"staken" för dessa osäkra veklingar....

Usch är man på hugget idag eller.....

Fotbollsgalan igår var en gäspning....men GRATTIS ZLATAN!!

Igår blev det bara promenad med Jäger & Aagje, och så sedvanlig lek framför TV.n på kvällen...
Ligisten hade gnagt på trappan igår när vi kom hem...hela golvet är täckt med leksaker....nääää trappan är bättre...

Vi har en RÅTTA! i garaget! den har härjat i en månad snart och undgått fällor och gift, gnagt sönder 5 säckar hundmat som surnat plus en massa annat....igår SÅG jag den när den sprang in bakom frysen...kan ju säga att det laddades med två fällor och ytterligare gift igårkväll.....

Kent & Linus satte upp de sista skåpen igår, nu åtestår kakling och lite skönhetsputs i form av lister och lite färg här och där....såååååååå fint köket blir!

Om två veckor skall jag åka till en Griffonkennel och titta på hanar till Doris & Peggy, ska bli kul!

Skall också ta upp jakten på hane till Agnes, finns några fina norska pojkar, Susanne har varit och parat i Norge, håller tummarna att det blir bra! Susannes Big-Mac är ju också läcker....jag är jättenöjd med valparna efter Mitch, Susanne vet vad hon pysslar med så jag åker lite snålskjuts på hennes arbete:)

Kolla hennes nya hemsida: COLLCHOWS

Dags att dra till jobbet:)

Ha en bra dag (ni som förtjänar det)


Två människor i mina tankar, köket och "Fjant"

Idag gifter sig Jonas Björkdahl med sin Emma GRATTIS, vi skulle varit där men Kent har åkt på magsjuka...
Så jag har skickat iväg vårt tal till toastmaster, och Jonas och Emma!!  ni är i våra tankar!
Ha ett underbart bröllop!! Hoppas ni blir jätteuppvaktade med många tal och fina presenter och trevligt sällskap!
Önskar vi vore med er!


Ha en underbar resa i Thailand!

Så till vårt kök..det är ännu inte riktigt klart men jag har lagt upp ett album med några bilder ..kolla galleriet:)


Och så min "lille" kille på 24 kg 5.5 mån gammal..nästan lika hög som mor...60-61 cm


I eftermiddag blir det spår  medans husse ligger och ulkar.

Fan vad trevlig min hund är!

Det är så himla lätt att hela tiden titta, bedöma, och analysera allt hunden gör...har men desutom då umgåtts med valpar , unghundar som uppvisar mer kamplust, större föremålsintresse och är allmänt kaxigare så upplever man sin hund mer kritiskt.
Ju mer man träffar riktigt BRA hundar och vet vad man är ute efter destu mer kritisk blir man mot sin egen hund.

Självklart skall man inte behålla en hund man inte är nöjd med, och det kan vara så enkelt som "personkemi" man kanske inte (av någon märklig anledning) kan "bonda" med sin hund, det känns aldrig riktigt "rätt". Eller så har hunden inte de mentala egenskaperna som krävs för att utföra det program man tänkt sig.
Då kan hunden få ett mycket bättre liv hos någon annan som inte har samma krav .

MEN risken är att man dömer för snabbt , att man nagelfar varenda blinkning hunden gör i fel ögonblick, man kan fastna i ett negativt sätt att se på sin hund, man ser BARA fel och inga fördelar.....och så överför man sin negativism på hunden som känner av det och inte förstår ....vilket gör hunden "sämre" (osäker)

Jag är den första att erkänna att jag är osäker på hur Jäger skall utvecklas, jag har tom varit orolig och bekymrad vid tillfällen...men så kommer jag ihåg hans morbror.....de är väldigt lika....han blev polishund och så minns jag en annan unghund som jag fick tillbaka 2 ggr och som idag är en GRYM polishund. (demonstrationer och kravaller) Och jag menar INTE att det var fel av ägaren att lämna tillbaka hunden, vi är jättegoda vänner och han är lika glad som jag att det gått så bra för hunden.

Vad jag menar är att det är en TRÖST och ett BEVIS för mig att en valp/unghund inte alltid uppvisar de egenskaper som  den kommer att ha som färdig slutprodukt.

Och att JAG måste skärpa till mig och ta det lugnt, INTE känna någon prestationshets , inte jämföra mig och min hund med mina vänner som har valp/unghund just nu, jag BEHÖVER inte bevisa för NÅGON NÅGONTING!
Jag skall bara njuta av att umgås med min trevliga hund, se alla hans fördelar , notera ev neckdelar och ha det i minnet vid kommande träning, men FRAMFÖRALLT älska och stötta och utstråla positiv energi till min hund.

Igår var jag och hälsade på Mia och tittade på deras nya hus, gud vad fint dom bor....hon var ensam  hemma och hundlös så "Fjant" fick följa med. Tänkte att då blir det lite träning i att uppföra sig socialt och lite träning på att ligga still...

Och FAN vad trevlig min hund är! Han knatade helt oberörd in i huset undersökte lite, lade sig sedan hos mig och kopplade av under ett par timmar, balanserad , självsäker och trevlig.

Jag skulle gärna vilja kalla honom öppen och tillgänglig pil neråt *ler*  dvs han svarar på kontakt från främmande  , säger "hej hej" ganska ointresserat  och lämnar personen ifråga ganska kvickt.
Igår visade han inget intresse alls för Mia, gick fram en gång, blev lite omklappad och sedan var hon inte ett dugg intressant.
När vi skulle gå blev vi stående någon minut i hallen och Jäger blev omklappad och lite hanterad av Mia, han är totalt orädd, men ganska oengagerad.

Vi vaccinerade igår och samma sak hos vetten, jag distraherar med godis, vetten sticker,han SER inte ens vetrinären, orädd, inga undvikande beteenden eller spändhet i kroppen utan helt avslappnad och lugn ....Det han INTE köper just nu  (och som orsakar pilen nedåt ) är påtvingad kontakt , dvs en främmande människa som tvingar sig på honom, då morrar han....så det är givetvis inte helt optimalt, MEN hans morbror var likadan som unghund, han kunde demonstrativt gå runt med besökarens sko i munnen , blänga på dom och morra...*ler vid minnet*

Så vad ville jag ha sagt nu då....jo FAN VILKEN TREVLIG HUND JAG HAR!

Trevlig helg på er däruteLite uppdateringar

Kollade igenom sidan igår och det var ju en massa gammal info..nu har jag updaterat lite , bla lagt in Aija
(snodde Lenas bild) Härmed efterlyser jag en liten biografi över mina halvfodertikar som jag kan lägga in på sidan:)
Bilder bilder bilder vill vi ha!!

Jäger har blivit Husses pojke på kvällarna, vi sitter i uterummet och kollar på TV,  och han har  skaffat sig en liten ritual där han tar en söndertuggad tennisboll som han ska ha i munnen och sedan hoppa upp med tassarna i  husses knä.
Så ska de gulla och busa en stund med  bollen och så kastar Kent den så han får hämta. Han kan hålla på i hela kvällen om han får.  Då är inte matte värd så mycket.

Igårkväll var jag ute och lekte med Jäger, vi kampade och busade med boll och trasa, han fick hämta och så busade vi igen. Han är väldigt tuggig och har inte riktigt klippet jag vill ha när han ska ta föremålen, men det blir bättre och bättre.

SNart nlir det lite bilder...


Ännu mer ljus i tunneln och Rapportinstruktörer klara för 2009!!!

Ikväll när vi var ute med hundarna så lekte jag & Elin med Jäger och boll, intresset vaknar mer och mer...och jag fick en försmak av hur han kan bli i arbete mot figurant...snacka om att bli blind och döv och vara högt i drift...nä nu jäklar skall det störningstränas...Elin kastade boll med Aagje och jag kunde knappt  kontrollera "Lillskiten" fan också...
Nä nu blir det nya tag...Fast samtidigt blir jag glad, jag har hittat knappen att "Tända" honom och det kommer bara mer och mer...

Förhoppningsvis blir det träning med skyddsgruppen imorgon istället:) Så skall jag åka och titta på Lokal ute i flackeberg(tror jag det hette) Ett svinstall som är tomt...hmmmmm ja ja, vi får väl se hur det ser ut

För övrigt så är det tufft att vara tillbaka på heltid på jobbet, sömnsvårighetrerna kommer så sakta tillbaka, jag hoppas jag lärt mig något och nu känner jag igen symtomen och när jag skall ta det lite lugnt...men jag har så svårt för det!!
Antingen är det 500% eller ryggläge och 0 % att bara göra lite lagom är såååååå svårt.

Idag har jag också börjat jaga Beskrivare, Testledare, A & B figgar till MH nästa sommar. Vi kommer att ordna ett MH (om allt klaffar)  i samband med Vixax lägret. Har också fått lite nya roliga namn på instruktörer så de är också kontaktade...så nu börjar den eivga väntan  på svar...


Såg ni Fredde Steen igår?? Jag undrar vem som är uppfödare till rottisen? Varför har uppfödaren varït så frånvarande? ELLER  varför har ägaren inte kontaktat uppfödaren och fått hjälp....eller så har hon det ... eller så....*ha ha ha*ja spekulera kan man ju....så skönt att TV kan visa en hund där det INTE hjälper att muta och avleda..skulle vilja se alla dessa "IMMISAR" hantera rottisen, hur hade dom gjort??

Kanske tagit den i sidorna på kinderna och stoppat ner näsan och läst paragrafer? *he he he he he*

Ja ja, där ser man vikten av att ha en BRA relation med sina valpköpare./Uppfödare. 

 Jag gillar Fredde och hans sätt att hantera hundarna, kanske för att det är så jag själv gör.....
Jag är VÄLDIGT fysisk med mina hundar men skriker sällan eller höjer rösten. (ibland rinner även sinnet på denna damen) Oftast blir  man bara hårdare i "nyporna" och lugnare i mina rörelser ...jag skulle ha hanterat rottisen likadant.

FIck precis klart med rapportinstruktörer!!!

CHATRINE  & ANDERS RODIN!
 Här med Molars Jolly, årets rapporthund 2005,2006, 2007
Tävlat SM i många år (har hittat SM start redan 2003 med Jolly)
 

Nu funderar vi på hur vi skall lägga upp det, och det beror lite på anmälningar.
Antingen en "nybörjarkurs" i rapport eller så kör vi en träningshelg där man skall vara lite mer erfaren
'Typ minst lägre klass.

Men det beror på ER kära lägerdeltagare. När anmälningarna kommer in så får vi se vilken grupp som blir störst helt enkelt, och sedan kan man ju ALLTID delta utan hund om det skulle bli en "avancerad" träningshelg och man som nybörjare vill vara med och lära sig....

Vad roligt med rapport!! Kanske vore nåt för mig och sambon:)

 

Spårartiklar och blivande fästman??

Jag efterlyser spårartiklar till Elis projektarbete, jag jobbar ju med näringspår vid inlärning men det är ju ahbsolut inte den enda saliggörande metoden, vi har ett par spårböcker (Inki, Järverud) och har beställt Mia Hagströms bok, men finns det fler??
Gärna med lite olika infallsvinklar och inlärningsmetoder. Jag tror inte någon har skrivit någon bok om näringsgspår?
Många tror ju att det bara är till för IPO´t men så är ju inte fallet. Det har använts mycket inom den sporten, men även andra spårkulturer i Europa har använts sig av detta i många år. Själv tycker jag att det är oslagbart det bästa sättet att lära en valp ett bra spårbeteende. Så småningom kan man modelera med både föremål, slut,  mm mm för att höja/sänka motivation/stress.

Jag har vuxit upp inom SBK där man en gång startade med att matte/husse sprang iväg  till spontanupptag vidare tll näring...och det finns fler sätt:)

Så tips, på böcker artiklar mm efterlyses:)

Jag tror jag har hittat en fästman till Aija....OM Aija blir lika bra som vuxen som hon är nu och hon får vara frisk så fick jag ett mycket intressant telefonsamtal igår....om någon vecka kommer jag presentera den blivande mannen...och ja, han bor i Sverige:))))

Jäger leker mer och mer med bollar och annat, speciellt på kvällen när vi kollar på TV , då har han ett ryck där han går från knä till knä med ett föremål i munnen och vill busa.


Det blev ingen träning igår då det var demonstration och jobb för poliserna.

Usch vad jag ogillar mörker...

Lite träning och Mamma Mia

Har varit ganska lugn, vi städar på och grejjar med köket, Kent har haft Jour i helgen så han har inte kunnat göra så mycket.

Det blev Tippen och en farsdagsmiddag. Och sedan såg vi Mamma Mia...och jösses!!

Vilken bra film! Kan varmt rekommenderas, jag skulle gärna gå och se "sing a long" versionen


Vi har kört första  uppletande övningen med Jäger, han har ju en tid inte varit så intresserad av föremål eller att kampa,men det har nog varit tänderna. Jäger är ju ganska lågtempererad och man får liksom "stressa" igång honom en aning.


Så vi band upp mor och son och vallade en korridor, sedan fick Aagje jobba en stund och leta  vinkorkar och plastkapsyler, hon blir fort trött men hon är duktig. Det var vindstilla vilket gjorde att Elin kunde se riktigt tydligt hur hon korrigerade sig själv in i "korridoren" när hon letade.

Visserligen hittade hon något intresantare en bit bort i skogen efter en stund, men hon är lättpåverkad så efter att jag frågat med barsk röst vad tusan hon höll på med så vek hon i i korridoren och fortsatte leta.


Aagje är riktigt tjock nu och det oroar mig lite, hon får väldigt lite att äta men det märks inte, hon har hostat några ggr och dessutom flåsat lite, det man tänker på är ju hjärtat...jag skall be vetten lyssna på henne när vi vaccinerar Jäger på torsdag.


Jäger då...jo han satt fint och tittade på när mamma jobbade och det var riktigt bra, han hamnade i "rätt" stressnivå så när det var hans tur var han laddad.


Jag busade lite med bollen och sedan gick vi ut i rutan och jag slängde bollen en bit framåt i rutan, tog med mig Jäger till baslinjen och skickade honom. Det gick kanon! Han letade upp bollen och kom som skjuten ur en kanon tillbaka till stigen, här var jag beredd med en korvbit men eftersom han var så uppe i drift med bollen smög jag undan korven och kampade istället.

Hade han fått godiset hade han sjunkit i drift och bollen hade tappat lite värde.

Det var första gången han verkligen var "Tänd" på bollen, annars hämtar han pliktskydligast utan större entusiasm...men nu var det "drag under galosherna"


Vi gjorde om övningen en gång till med samma strålande resultat, duktig kille!

Det är skönt att se att det finns resurser  när man trycker på rätt knappar.


Sedan fick Elin stå stolpe och vi selade på Jäger och lekte lite med skinnet, han blir fort trött och jag höll på en aning för länge, fick två riktigt fina bett och sedan blev det trams...jag borde stoppat innan.


Jäger påminner mer och mer om sin morbror , integritet men trevlig, inga problem med människor alls , alltså ingen rädsla men ointresse och tvingar man sig på honom så morrar han.

Kanske inte optimalt men så länge han inte är rädd så kan jag leva med det. Jag hade föredragit en hund som är lagom intresserad och som åtminstone svarar positivt när kontakt bjuds, Jäger hälsar men är inte så entusiastisk . Tur att resten av kullen är mer för människor...

Fast jag visste ju det här det är ju därför han bor kvar....den enda främmande människa jag sett honom bli riktigt glad för är faktiskt Janne B, vi träffades på skyddstävling i Halmstad och jag har aldrig sett Jäger så lycklig med en främmande..(och han har inte träffat Janne innan)

Han pep och gnällde, och tryckte sig mot Janne och svansen gick, "Och du sa att han inte var social" sa Janne...

-hmmm, jaaaaa, näääää det brukar han inte vara...


Ja djur är märkliga


Ikvöll blir det förhoppningsvis en träff med Malmö skyddsgrupp för att träna lite störning och jag skall be någon köra lite skinn på Jäger för att se hur han agerar med en annan.


Komunikation...eller varför vågar man inte stå för vad man tycker?

Jag har en väninna som bloggat i många år, vi som känner henne vet när hon ironiserar, överdriver och är allmänt "klämkäck" Det jag alltid beundrat henne för är att hon alltid varit ärlig i sin blogg. Jagar hennes hund skriver hon det, går allting åt fanders så skriver hon det...likaväl som hon kan skriva om när allt är kanon...

Hennes sambo jobbar som chef inom en branch där man förväntas uppföra sig på ett visst sätt...och kanske med rätta.
Hon har förmånen att få se och delta i mycket av sambons arbete....MEN så vid något tillfälle råkade hon skriva något som (åtminstone ingen annan) uppfattade som en aning för vidlyftigt angående branchen....ett par övningar som inte gick som de skulle...bla

efter några veckor får SAMBON ett samtal där någon, som pratat med någon som pratat med någon ...men som inte själv har stake nog att kontakta min vän...irriterat sig på vad hon skrivit....så SAMBON får ta "smällen"

Det som skrivits har inga rimliga proportioner till varför någon skulle tveka att kontakta min väninna själv för att reda ut saken....men höjden av feghet är väl att gå via 15 andra för att få fram sitt budskap...

Kontentan av det hela är att min väninna av hänsyn till sin sambo och framtida prospekt valt att inte blogga mer....

Varför vågar folk inte stå för vad dom tycker? Och hur enkelt hade det inte varit att kontakta skribenten privat och bett att den skulle radera vissa rader om det var så stötande...
NÄ  .. FEGSKIT ÄR DU!

Ja ja... var på klubben igår och tränade, det var kurs på gång..Jäger sköte sig kanon:))))

Natti natti

En viss frustration och Grattis USA

Infinner sig ....När man jobbar till 16.30 hemma vid 17.15 kanske handla på vägen, laga mat, och fixa lite..vips är kl 20 Vart tusan tog kvällen vägen?? Jag som hade tänkt köra till någon klubb med "Lilleman" SKit också....

Så läser man sina vänners bloggar de träffas och tränar och de jobbar med sina små ...själv känns det som om jag bara går i ett vaacum härhemma,kommer inte till skott...det finns alltid något som skall göras i huset., nåt som kommer i vägen, eller så är jag bara såååå trött efter jobb ...

Nåja, jag tränar så gott jag kan inomhus iallafall, ligga kvar , sitta kvar, positioner, börjat med krypet...
Än så länge vill han fortfarande inte bita, Men godis kan han knyta knut på sig själv för så det fungerar.

Jägers sociala sida är helt OK, det var nog bara en grej han gick igenom, en HH ÄR inte som en malle under uppväxten, en HH ändrar sig väldigt mycket under resans gång, minns så väl Aagjes bror Ambras som var en liten "mes" och en ganska pipig och vek hund som "Liten" han blev mycket bra till sist och den första HH som såldes till polisen, tyvärr jagade han och sprang ut på vägen och blev påkörd och dog:(

Jag hoppas Jäger skall växa i sin kostym och bli ungefär som sin morbror:)

Han är ganska behaglig att äga då han är ganska lågtempererad och tar det mesta ganska coolt:) 

Idag börjar en ny era i USA, en svart President! GRATTIS!!! Hoppas verkligen att Ubama kan göra nytta i detta land av konservativa märkliga människor...lyssnade igår på en intervju av en superkristen kvinna som menade att Gud hade inte skapat kvinnan för att ta så stort ansvar som att bli president, det var kvinnan inte gjord för..herregud, med sådana kvinnor behöver vi verkligen feminism....

För övrigt så är det ganska lugnt på ungdomsfronten...förutom skolan som bägge missköter...Rasmus har fått varning att bli av med studiebidraget  pga av för hög ogiltig frånvaro och Maja har IG-varningar i samtliga ämnen pga av skolk

Men åtminstone så fungerar det sociala samspelet bättre ..man får vara glad för det lilla....

Ha en bra dag därute 

Hundcoachen

Tittade på premiären av Fredde Steens program idag, Jag tycker det var helt OK, han är dock inte riktigt lika duktig på att förmedla vad han menar som Ceasar Milan är. Ceasar är lite mer pedagogisk, men Fredde får helt klart godkänt i mina ögon....var inne och kollade på TV-4 siten, där det gvetvis debatteras om de stackras stressade hundarna och att han ryckte i kopplet..*suck*

Förmodlgen får Natasja Atterbom och hennes hejdukar ett nytt hatobjekt ...ska bli kul att se de andra avsnitten:)

Jag skulle förresten gärna åka över till CM för att höra vad han hade att säga, gå någon kurs tex.....

Framförallt skulle jag vilja lära mig hur man kommunicerar så bra med MÄNNISKOR som han gör...han använder ord och en vokabulär som gemene man förstår:)

Nä nu är det natti natti...


Gravbesök samt den delen av köket som är klar...

I eftermiddags var jag , Rasmus & Kent uppe vid graven och tände ljus och smyckade. Det hade hunnit bli mörkt så jag kunde inte räfsa bort löv och annat, men vi satte dit en korg jag själv "komponerat" hos blomsterhandlaren samt ett färdigt litet hjärta..
.

Kents pappa vilar också hos honom, Stig var så noga med gravskötseln, och Kent var hans ögonsten. Han var orättvis i sin behandling av sina bägge barn då Kent alltid var "favoriten", men å andra sidan kompenserade Kents syster det när Stig gick bort, hon tog allt...jag orkar inte bråka och tjafsa, så har hon samvete till det så varsågod...det var väl mest Maja som skulle haft något efter Farfar, men vi uppskattade honom i livet...och det är inte värt att bråka om arv....


Så kommer några bilder på köket...det kan se "lite" ut efter tre veckor...men Taketb är målat tre ggr, väggarna två..golv i helaköket plus hall är lagt, så har Kent & LInus passat in mitt "begagnade" kök....snickrat kryddhylla, dragit om rör till diskmaskinen mm mm mm...Nu är det inte jättemycket kvar....Jämför med "före
"


På andra väggen kommer det bli tre vitrin-överskåp, kyl ,skafferi  mm
Det återstår att ställa in och montera upp....

Men jag ser ljuset i tunneln..

Så har ännu en vecka förflutit....avelsstrategier

Och inte så mycket nytt under solen, idag skall jag fota köket och lägga ut så får ni se hur långt vi kommit:)
NÄSTAN färdigt . Jag tycks inte hitta en fodervärd så här i brådrasket så jag får nog avstå tiken i tjeckien, vilket är jättesynd....jag vädjar till alla bloggläsare att tipsa vänner och bekanta som funderar på malle...

De flesta vet väl hur bra xjules är och vad bra han har lämnat här i Sverige....

Igår var det höstpremiär på bubbelbadet! Grannen har köpt bastu så vi blev inbjudna att basta (jag hatar bastu)
Jag låg längst ner på golvet i draget från dörren.....men sedan blev det skönt när vi bytte avslappningsapparat och satte oss i bubbelpoolen....mmmmmmmmmmmm....

Inom hunderiet så går allt sin gilla gång JAZZA har fått hemsida (jag VÄGRAR kalla henne Pluttan) *ha ha ha*
Man kan faktiskt undra vad vissa uppfödare har för avelsstrategier när de väljer att para två halvsyskon.

Jag slutar aldrig förvåna mig över människors val....när man sedan vet vad som ligger bakom hundarna...ja jösses....

Men men...den här branschen är ganska självsanerande, och man kan inte bedriva en fullgod kennelverksamhet i Sverige om man bara kan samarbeta med EN uppfödare..det blir vansinnigt tufft i längden...man får åka utomlands efter avelsdjur hela tiden...eller man kan föralldel para syskon så slipper man ju det jobbet....*he he he*

Återkommer med bilder....RSS 2.0